Search
μέγεθος κειμένου

Σχολή Επιστημών

Ιατρική

 

To Πανεπιστήμιο Λευκωσίας το μεγαλύτερο ελληνικό Πανεπιστήμιο εκτός Ελλάδος, το 2011 με μια πρωτοποριακή κίνηση ίδρυσε την πρώτη Ιατρική Σχολή της Κύπρου προσφέροντας τετραετές ιατρικό πρόγραμμα σπουδών σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή St George's, University of London.

Πλέον μέσα από την υψηλή τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει προχώρησε στη λειτουργία και 6ετούς προγράμματος σπουδών στην Ιατρική που απευθύνεται σε κατόχους Απολυτηρίου Λυκείου. Η Ιατρική Σχολή στεγάζεται σε ολοκαίνουργιες εγκαταστάσεις και διαθέτει μεταξύ άλλων προηγμένης τεχνολογίας εργαστήρια ανατομίας και κλινικών δεξιοτήτων. Στα τρία χρόνια λειτουργίας της η Ιατρική Σχολή έχει καταφέρει να προσελκύσει πέρα των 200 φοιτητών από 23 διαφορετικές χώρες.

Α) Ιατρική - 6ετής Κύκλος Σπουδών

Οι απόφοιτοι του εξαετούς προγράμματος αποκτούν Πτυχίο Ιατρικής (Doctor of Medicine/MD) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας το οποίο τους επιτρέπει να ενταχθούν σε προγράμματα ειδίκευσης στην Κύπρο ή το εξωτερικό. Το πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί τα πρότυπα διαπίστευσης του Συνδέσμου Ιατρικής Εκπαίδευσης στην Ευρώπη και εφαρμόζει διδακτικές μεθόδους οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη μάθηση με βάση ιατρικά περιστατικά, διαλέξεις, εργαστήρια στις βασικές επιστήμες, συζητήσεις σε μικρές ομάδες και κλινική πρακτική. Οι φοιτητές αποκτούν κλινική εμπειρία από τα πρώτα στάδια του προγράμματος αφού κατά το δεύτερο έτος τοποθετούνται για συγκεκριμένες ώρες σε ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές. Η κλινική εκπαίδευση κατά το 5ο και 6ο έτος πραγματοποιείται σε εκπαιδευτικά νοσοκομεία της Κύπρου. Επιπλέον κατά το 6ο έτος οι φοιτητές έχουν την επιλογή να συμπληρώσουν 6 εβδομάδες σε εκπαιδευτικό νοσοκομείο του εξωτερικού.
Το εκπαιδευτικό προσωπικό περιλαμβάνει ακαδημαϊκούς και κλινικούς ιατρούς με εκπαίδευση στο εξωτερικό και διδακτική εμπειρία εντός και εκτός Κύπρου. Οι κλινικοί ιατροί προέρχονται από τα κορυφαία νοσοκομεία της χώρας και καλύπτουν το πλήρες φάσμα ιατρικών ειδικοτήτων.

Απαιτούμενα προσόντα

 • Απολυτήριο Λυκείου με ελάχιστο βαθμό 18/20 (ή Απολυτήριο ιδιωτικού σχολείου με ελάχιστο βαθμό 90%), με παρόμοιους βαθμούς στην Βιολογία και επιπλέον είτε στη Χημεία ή στη Φυσική ή στα Μαθηματικά
  ή GCE A' Levels με βαθμούς ΑΒΒ που να περιλαμβάνουν Βιολογία και επιπλέον είτε Χημεία ή Φυσική ή Μαθηματικά,
  ή International Baccalaureate με ελάχιστο βαθμό 26 που να περιλαμβάνει μαθήματα επιστημών.
 • Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν επιτύχει σε μια από τις ακόλουθες εξετάσεις της Αγγλικής γλώσσας
  - IELTS - 6,5 γενικό (με 6,5 στη γραφή (writing) και τουλάχιστον 6,0 σε όλες τις υπόλοιπες ενότητες)
  - TOEFL - είτε 79 μέσω διαδικτύου (iBT) είτε 213 μέσω υπολογιστή (computer based) είτε 550 στη γραπτή εξέταση (paper-based)
  - GCSE - βαθμό Β
  - Proficiency Cambridge (CPE) ή Proficiency Michigan (ECPE)

Για άλλα προσόντα επικοινωνήστε μαζί μας για να αξιολογήσουμε την καταλληλότητα τους

 • Προσωπική συνέντευξη (δυνατή και μέσω Skype)

Δίδακτρα και έξοδα διαβίωσης
Τα ετήσια δίδακτρα είναι 18.000 ευρώ για τα πρώτα 3 χρόνια και 22.000 ευρώ για τα τελευταία 3 χρόνια. Το κόστος διαβίωσης εξαρτάται από τον τρόπο ζωής, αλλά κατά μέσο όρο η ζωή στην Λευκωσία κοστίζει περίπου 7.000 - 8.000 ευρώ.

Οικονομική Βοήθεια
Υπάρχει η δυνατότητα μερικής υποτροφίας από την Ιατρική Σχολή σε επιλέξιμους φοιτητές με αποδεδειγμένη οικονομική ανάγκη που μπορεί να καλύψει μέχρι και 20% των διδάκτρων δηλ. έως 14400 ευρώ για τα 3 πρώτα έτη και 17600 για τα 3 επόμενα. Επιπλέον, και ανάλογα με τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια της οικογένειας του φοιτητή, υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης μέρους των εξόδων διαβίωσης του φοιτητή από άλλες πηγές όπως για παράδειγμα η Φοιτητική Χορηγία ή το Φοιτητικό Πακέτο - το γραφείο εισδοχής μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Β) Ιατρική - 4ετής Κύκλος Σπουδών

 

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το St George’s University of London, μια από τις κορυφαίες Ιατρικές Σχόλες του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν πτυχίο ιατρικής (Bachelor of Medicine and Bachelor of Surgery) στην Κύπρο. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα που έχουν ήδη συμπληρώσει το πρώτο τους πτυχίο - όπως για παράδειγμα το πτυχίο Βιολογίας του Ανθρώπου που προσφέρεται στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Η συνεργασία μεταξύ των δυο ιδρυμάτων εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενθάρρυνση των ακαδημαϊκών και ερευνητικών συνεργασιών μεταξύ των πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φοιτητές που παρακολουθούν το πρόγραμμα στην Κύπρο θεωρούνται φοιτητές του St George’s University of London και επωφελούνται του καινοτόμου προγράμματος σπουδών που αναπτύχθηκε από το St George’s. Οι φοιτητές έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του St George’s στο Λονδίνο, ενώ παράλληλα απολαμβάνουν όλα τα προνόμια και πλεονεκτήματα της φοίτησης στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος στην Κύπρο οι φοιτητές αποκτούν το πτυχίο MBBS από το St George’s University of London, το οποίο είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο και θεωρείται εγκεκριμένο Βρετανικό πτυχίο Ιατρικής από το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διάρκεια και Δομή Προγράμματος

Η διάρκεια σπουδών είναι τέσσερα χρόνια: Τα πρώτα δύο χρόνια του προγράμματος πραγματοποιούνται στην Κύπρο και τα τελευταία δύο χρόνια, της κλινικής άσκησης, σε εγκεκριμένα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία στο εξωτερικό (Ισραήλ και Αμερική) ή στην Κύπρο.

Κριτήρια Εισδοχής

Οι υποψήφιοι πρέπει πρώτα να συμπληρώσουν ένα πτυχίο (όπως για παράδειγμα το πτυχίο Βιολογίας του Ανθρώπου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας) με γενικό βαθμό ισοδύναμο με 2.2 Honours ή να έχουν μεταπτυχιακό τίτλο (π.χ. MSc, MPhil ή PhD) σε οποιοδήποτε κλάδο σπουδών, να επιτύχουν στο Medical College Admission Test (MCAT) ή στο Graduate Australian Medical School Admission Test (GAMSAT). Το τελικό στάδιο εισδοχής είναι η προσωπική συνέντευξη.
Για περισσότερες πληροφορίες για τα κριτήρια εισδοχής επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.nicosia.sgul.ac.cy
Το Medical College Admission Test (MCAT) προσφέρεται στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Δίδακτρα

Τα δίδακτρα ανέρχονται σε €27,500 ετησίως. Υπάρχουν διαθέσιμες υποτροφίες που παρέχονται σε φοιτητές με οικονομικές δυσκολίες και καλύπτουν έως και το 30% των διδάκτρων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

 

 

UK Credits

ECTS Credits

Clinical Science

Year 1

Core Curriculum Clinical Sciences

120
60

Clinical Practice

Year 2

Transitional Year
180
90

Year 3

Penultimate Year
180
90

Year 4

Final Year
180
90

Year 1, 2 and 4

Student Selected Components

 

* ECTS: European Credit Transfer System

Υπάρχουν τέσσερα (4) θέματα και έξι (6) ενότητες που διέπουν το πρόγραμμα σε όλη την διάρκεια των τεσσάρων ετών. Τα θέματα είναι:

 • Basic and Clinical Sciences (BCS)
 • Patient and Doctor (P&D)
 • Community and Population Health (CPH)
 • Personal and Professional Development (PPD)

Οι έξι ενότητες στις οποίες στηρίζεται η όλη διδασκαλία είναι:

 • Life Cycle (Κύκλος Ζωής)
 • Life Protection (Προστασία Ζωής)
 • Life Support (Υποστήριξη Ζωής)
 • Life Maintenance (Συντήρηση ζωής)
 • Life Structure (Δομή Ζωής)
 • Life Control ( Έλεγχος Ζωής)

 

Για να συμμετάσχετε στις υποτροφίες παρακαλούμε ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.med.unic.ac.cy/ ή καλέστε μας στα νούμερα 801 1000 709(από σταθερό) και 6972089310 (από κινητό).

 

Γραφείο Γενικής Αντιπροσώπευσης Πανεπιστημίου Λευκωσίας στην Ελλάδα : 801 1000 709 (αστική χρέωση / μόνο από σταθερό) και 69720 89310 (από κινητό)
E-mail: unic.greece@gmail.com

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας - Γραφείο Γεν. Αντιπροσώπευσης Ελλάδας

 
By accessing and using this page you agree to the Terms of Service and Privacy Policy