Search
μέγεθος κειμένου

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Ιστορία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει τις ρίζες του στο Intercollege-που ιδρύθηκε το 1980. Ξεκινώντας, στην Λευκωσία, πρωτεύουσα της Κύπρου, το Intercollege αρχικά ετοίμαζε τους μαθητές να περνούν επιτυχώς εξωτερικές εξετάσεις επαγγελματικής εκπαίδευσης, ενώ σύντομα ξεκίνησε να προσφέρει τα δικά του προγράμματα εκπαίδευσης. Μέσα σε λίγα χρόνια το κολέγιο έχει αυξήσει σημαντικά το εύρος των εφαρμογών του, προσθέτοντας δύο κολεγιακές περιοχές σε δύο άλλες μεγάλες πόλεις, αναβαθμίζοντας το έτσι στο  "μεγαλύτερο και πιο φημισμένο κολέγιο στην Κύπρο" (σύμφωνα με το επανειλημμένο αποτέλεσμα ερευνών από ανεξάρτητες ερευνητικές επιχειρήσεις).

Το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας αναγνωρίστηκε πιοτο 2007, ακολουθώντας τις αλλαγές στη σχετική, τοπική νομοθεσία και μία ευρεία διαδικασία accreditation. Μέσω των τεσσάρων σχολείων του, το Πανεπιστήμιο προσφέρει μια ποικιλία από ακαδημαϊκά προγράμματα μελέτης τόσο στους προπτυχιακούς όσο και στους μεταπτυχιακούς σπουδαστές (επίπεδα Πτυχιούχου Θετικών Επιστημών, Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού). Το Intercollege παραμένει ένα κοινωνικό ίδρυμα, συμπληρώνοντας τις σπουδές του Πανεπιστημίου προσφέροντας μέσα από τα εκπαιδευτικά και άλλα μικρότερης διάρκειας προγράμματα, και μέσα από μια ποικιλία από συλλογικά προγράμματα σε συνεργασία με τα Αγγλικά Πανεπιστήμια.

Με τη πάροδο του χρόνου, το ίδρυμα έχει διακριθεί σε πολλούς τομείς - κερδίζοντας αξιοθαύμαστα βραβεία, όπως το βραβείο Ηνωμένων Εθνών "Global 500", για την συνεισφορά του στην προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος και ιδρύοντας την πρώτη Έδρα της UNESCO στην Κύπρο, για την προώθηση  της πολιτιστικής  ευρύτητας και του διαπολιτισμικού διαλόγου. Πιο πρόσφατα, το ίδρυμα τιμήθηκε από την Ομοσπονδία Κύπριων Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) με δύο επιχειρηματικά αριστεία, μεταξύ των οποίων αριστείο στην παροχή εκπαίδευσης, ενώ έχει επίσης βραβευτεί με ένα Ασημένιο Μετάλλιο στην Αριστείο Ηθικής Δουλειάς (BEE) από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιχειρηματικής Ηθικής (EBEN), σε αναγνώριση της ομαλής συλλογικής διοίκησης και συλλογικής κοινωνικής ευθύνης.

Το Πανεπιστήμιο έχει επίσης αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού έχει βραβευτεί με έναν Πανεπιστημιακό Χάρτη Erasmus ενώ παραμένει το μοναδικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Κύπρο που έχει λάβει το Δίπλωμα Συμπληρωματικής Ετικέτας Ευρωπαϊκής Επιτροπής - ανάμεσα στα 106 Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια συνολικά που κατέχουν αυτή τη διάκριση. Ακόμη, το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας είναι το μόνο μη κρατικό πανεπιστήμιο στην Κύπρο που είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (ΕΕΑ).

Σήμερα, το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας είναι το κυρίαρχο ανεξάρτητο πανεπιστήμιο της Κύπρου. Αποτέλεσμα τόσο σκληρής και συστηματικής δουλειάς από όλους, τη διοίκηση, τη σχολή και του προσωπικού όσο και της συνολικής συνεισφοράς του ιδρύματος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Είναι το αποκορύφωμα από ένα συνεχές ταξίδι, που ξεκίνησε πάνω από 30 χρόνια πιο πριν και έχει καθορίσει το Πανεπιστήμιο ως το κυρίαρχο κέντρο προσφοράς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο - μαζί με σταθερή αρχή του ιδρύματος : "Αξία στην Εκπαίδευση".

Παρακάτω είναι μία σύντομη ιστορία με τα σημεία - σταθμούς στην εξέλιξη του ιδρύματος, από την ίδρυσή του:

Η Αρχή

Το Intercollege ιδρύθηκε το 1980 και είχε: 6 μαθητές, 4 καθηγητές μερικής απασχόλησης,  1 διευθυντή, 1 γραμματέα, 1 μηχάνημα καφέ, 3 αίθουσες, 1 γραφείο, 1 ρεσεψιόν.

Σημεία - Σταθμοί (Ιστορία)

1980

 • Το Intercollege ιδρύεται ως ένα ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα προγράμματα που παρέχει οδήγησαν στα βραβεία της Αγγλικής επαγγελματικής εκπαίδευσης.

1981

 • Προγράμματα για εσωτερικό Πτυχίο και Δίπλωμα μπαίνουν στο προσκήνιο - σχεδιασμένα με βάση το Αγγλικό σύστημα εκπαίδευσης.

1982
Το Intercollege μετακινείται σε νέο, μεγαλύτερο κτήριο ( ex-Akropol hotel and annex ). Εισάγονται εξωτερικοί βαθμοί Πτυχιούχων Θετικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Ακόμη εισάγονται προγράμματα για το βαθμό του Internal Associate και Πτυχιούχου Θετικών Επιστημών - βασισμένα στο Αμερικάνικο σύστημα εκπαίδευσης.

1985

 • Το Intercollege συνενώνεται με το εκπαιδευτικό κέντρο Indianapolis, που είναι συνδεδεμένο με το Πανεπιστήμιο της Indianapolis, του οποίου τα προγράμματα προσφέρονται πλέον  μέσω του Intercollege.

1986

 • Το Intercollege τίθεται σε εφαρμογή στη Limassol .


1988

 • Το Intercollege της κολεγιακής περιοχής στη Λάρνακα τίθεται σε εφαρμογή, μετά την ενσωμάτωση σε αυτό ενός μικρού τοπικού κολεγίου (Cosmos College).

1989

 • Η Cyprus Review, το μόνο δόκιμο περιοδικό που ασχολείται με τα Κυπριακά κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά θέματα, αρχίζει να εκδίδεται.

1990

 • Το αποτέλεσμα μίας ανεξάρτητης έρευνας δείχνει σταθερά ότι το Intercollege είναι "το πιο καλοφημισμένο κολέγιο στην Κύπρο" .

1993

 • Το Intercollege κερδίζει τη "Global 500" διεθνή διάκριση από τα Ηνωμένα Έθνη ( Πρόγραμμα Περιβάλλοντος ) σε αναγνώριση της εντυπωσιακής του συνεισφοράς στην προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος.
 • Το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης ιδρύθηκε και ξεκίνησε να οργανώνει πλήθος από σημαντικές λόγιες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων έρευνες, συσκέψεις και συμπόσια.

1994

 • Πραγματοποιείται συγχώνευση με την Accountancy Tutors, μια εξειδικευμένη, επερχόμενη εκπαιδευτική οργάνωση. Οι διευθυντές του είναι υπεύθυνοι για το Professional Accounting Unit (ACCA courses)

1995

 • Εγκαίνια του νέου, κατασκευασμένου για κολέγιο κτηρίου στη Λευκωσία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 • Cine Studio, ένας κινηματογράφος που ειδικεύει στις ταινίες ποιότητας, ιδρύθηκε στο κτήριο του Intercollege μαζί με τις Art-Film πινακοθήκες στις Ευρωπαϊκές πόλεις.
 • Accreditation από τη Βόρεια Κεντρική Ένωση (BKE), το μεγαλύτερο αμερικάνικο accreditation body.

1997

 • Accreditation από το Ευρωπαϊκό ( Ιρλανδικό ) Συμβούλιο για Εκπαιδευτικά Βραβεία ( NCEA )

2000

 • To Intercollege λαμβάνει accreditation για 49 προγράμματα από το SECAP, η τοπική επιτροπή accreditation. Με διαφορά είναι ο μεγαλύτερος  αριθμός διαπιστευμένων προγραμμάτων ανάμεσα σε όλα τα κολέγια.
 • Το Intercollege υποβάλλει αίτηση για να γίνει το πρώτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου.
  (Σημείωση: δεν υπήρχε καμία σχετική νομοθεσία που ίσχυε τότε)
 • Εγκαίνια του κτηρίου "Millennium".

2001

 • Τα προγράμματα του Intercollege έχουν αναδομηθεί, έχοντας ως αποτέλεσμα τη δημιουργία τεσσάρων Σχολείων που περικλείουν δεκατρία τμήματα. Το πρώτο Σχολείο διορίζει Κοσμήτορα και Τμήμα Διευθυντών.
 • Ο συνολικός αριθμός των προγραμμάτων του Intercollege διαπιστευμένα από το SECAP φτάνει τα 51.

2002

 • Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου έχει σχηματιστεί, ως το ανώτερο ακαδημαϊκό όργανο, και ξεκινάει να λειτουργία.
 • Την περίοδο αυτή, το Intercollege διέθετε προσωπικό αριθμού 415, ανάμεσα στους οποίους 160 καθηγητές με πλήρη απασχόληση,128 καθηγητές με μερική απασχόληση και 127 διοικητικά και υποστηρικτικά στελέχη. Μεταξύ αυτών οι 90 ήταν κάτοχοι Διδακτορικού.
 • Αυξάνοντας την έμφαση αυξήθηκε η έρευνα. Σε αυτό το επίπεδο, το αποτέλεσμα της  έρευνας για το έτος περιλάμβανε : 6 βιβλία, 7 μονογραφίες, 17 κεφάλαια από βιβλία, 74 εφημερίδες και 68 διαδικασίες διάσκεψης.
 • Έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το εξωτερικό ανέρχεται στα CYP 430.000 τα οποία δόθηκαν από το IPΕ (το Ίδρυμα για Προώθηση της Έρευνας) και από το UNOPS και από το ταμείο του 5ου Ευρωπαϊκού Συστήματος. Περαιτέρω χρηματική ενίσχυση δόθηκε από το Leonardo Da Vinci  και τα προγράμματα Νέων της Ευρώπης.
 • Το Intercollege δημιούργησε ένα κέντρο εκπαίδευσης στην Αθήνα, διεκδικώντας το 95% της αγοράς όσον αφορά την επαγγελματική εκπαίδευση (Πιστοποιημένη Λογιστική, Chartered Financial Analysts and Certified Internal Auditors)

2003

 • Επιτυχία σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς: π.χ. λήψη Χρυσού Μεταλλίου από έναν διεθνή μαθητή στο "Διεθνή Διαγωνισμό για Μαθητές Πανεπιστημίου 2003"

2004

 • Εκτιμήθηκε ως το "πιο φημισμένο" και "καλύτερο" κολέγιο σε τοπικό ερωτηματολόγιο.
 • Εγκαίνια του κτηρίου "EUROPA".

2005

 • Ακολουθώντας 3 χρόνια διαπραγματεύσεων, το Intercollege κερδίζει το προνόμιο της ίδρυσης της πρώτης Έδρας της UNESCO στην Κύπρο. Η Έδρα στοχεύει στην προώθηση της πολιτιστικής ποικιλίας, του πνευματικού διαλόγου και της Πολιτιστικής Ειρήνης.

2007

 • Κερδίζουμε τον τίτλο "Πανεπιστήμιο"
 • Σχολές και Τμήματα:
  - Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων:
  Λογιστική - Δημοσιονομία και Οικονομικά - Φιλοξενία και Τουρισμός - Διοίκηση και Διοίκηση Πληροφοριών Συστήματος - Μάρκετινγκ
  - Σχολή Εκπαίδευσης:
  Εκπαίδευση ~ Μουσική
  -Σχολή Επιστημών:
  Πληροφορική - τμήμα Μηχανικών - Ιατρικές Επιστήμες
  - Σχολή Ανθρωπολογίας, Κοινωνιολογίας και Νόμων:
  Αρχιτεκτονική - Επικοινωνίες - Σχεδιασμός και Πολυμέσα - Ευρωπαϊκές Σπουδές και Διεθνείς Σχέσεις - Γλώσσες και Λογοτεχνία - Νόμος - Κοινωνιολογία
 • Από αυτή τη στιγμή, ο οργανισμός διαθέτει 230 εκπαιδευτικά στελέχη ( και οι 3 κολεγιακές περιοχές ), 210 μέλη προσωπικού και 4.742 Σπουδαστές.

2010

 • Βραβεία Επιχειρηματικής Αριστείας 2009, οργανωμένα για πρώτη φορά από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου ( ΟΕΒ ), βασισμένο μερικώς σ' ένα island-wide, τυχαίο δείγμα έρευνας από 800 πολίτες και 600 οργανώσεις/επιχειρήσεις. Το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας βραβεύτηκε με:
   - Βραβείο Άριστων Εκπαιδευτικών Υπηρεσιών
   - Βραβείο Εύρους Νέων Προϊόντων και Υπηρεσιών
 • Το πανεπιστήμιο της Λευκωσίας συνεργάζεται με τη PAPAZISIS Press. Μία επίσημη συνεργασία που επιτρέπει την κοινή δημοσίευση της δουλειάς της ακαδημίας και της μεγάλης εξάπλωσής τους (και σε Ελλάδα και σε Κύπρο) μέσω των σεβαστών εκθέσεων του κάθε εκδότη.
  (Σημείωση :  Το πρώτο βιβλίο με τον τίτλο "Τα πολιτικά της Εκπαίδευσης στην Κύπρο" από τον Παναγιώτης Κ. Περσιάνης, ξεκίνησε την συνεργασία τον Απρίλιο αυτού του έτους)
 • Αριστείο Ηθικής Δουλειάς (ΒΕΕ) Ασημένιο Μετάλλιο απονεμήθηκε στους οργανισμούς που αποδεικνύουν την Ομαλή Εταιρική Διακυβέρνηση και την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, δοσμένη από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιχειρηματικής Ηθικής (ΕΒΕΝ)
 • Ελληνικός Χάρτης, ακολουθώντας την αίτηση μας, το εξονυχιστικό τεκμήριο μας και μία λεπτομερή εκτίμηση. Κανένας οργανισμός δεν έχει ποτέ βραβευτεί με ασημένιο ή χρυσό πιστοποιητικό με την πρώτη προσπάθεια.
 • Το ECPU επιβεβαιώνει το πρώτο Διδακτορικό πρόγραμμα: Διδακτορικό στις Εκπαιδευτικές Επιστήμες, με δύο εξειδικεύσεις (1) Κυριαρχία στην Εκπαίδευση και Διοίκηση (2) Θεωρία, Πρακτική και Εκτίμηση της Διδασκαλίας

Σήμερα

 • Η πανεπιστημιούπολη της Λευκωσίας μετακινήθηκε στην σημερινή της τοποθεσία το 1995, όταν οι μαθητές μας έφταναν τους 900.
 • Σήμερα, το συλλεκτικό όργανο των μαθητών μας ( Πανεπιστήμιο  Λευκωσίας και Intercollege ) φτάνει περίπου τις 5.000.

 

Γραφείο Γενικής Αντιπροσώπευσης Πανεπιστημίου Λευκωσίας στην Ελλάδα : 801 1000 709 (αστική χρέωση / μόνο από σταθερό) και 69720 89310 (από κινητό)
E-mail: unic.greece@gmail.com

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας - Γραφείο Γεν. Αντιπροσώπευσης Ελλάδας

 
By accessing and using this page you agree to the Terms of Service and Privacy Policy